Dzieje kawy. Od etiopskich legend do europejskich kawiarni

Strona główna » Materiał partnera » Dzieje kawy. Od etiopskich legend do europejskich kawiarni

Kawa, napój o globalnej popularności, ma bogatą historię, która zaczyna się od etiopskich legend. Czy wiesz, jak ziarna, które dziś pobudzają miliony, trafiły z odległej Kaffy na europejskie salony? Prześledźmy jej fascynującą podróż, od mistycznych początków po kontrowersje Kościoła i narodziny kawiarnianej kultury.

Legendy i wczesne odkrycie kawy w Etiopii

Czy zastanawiałeś się kiedyś, skąd tak naprawdę pochodzi kawa? Historia tego cudownego napoju jest niezwykle barwna i sięga IX wieku, do regionu Kaffa w Etiopii. To właśnie tam narodziła się kawa – dosłownie i w przenośni.


Reklama


Najbardziej znana legenda głosi, że odkrycia dokonał przypadkiem pasterz o imieniu Kaldi. Zauważył, że jego kozy po zjedzeniu czerwonych owoców pewnego krzewu zachowywały się niezwykle energicznie i wesoło. Sam spróbował jagód, poczuł przypływ sił i pobiegł z owocami do pobliskiego klasztoru. Mnisi, po kilku próbach, przygotowali napój, który pomagał im zachować czujność podczas długich modlitw.

Badania historyczne potwierdzają, że kawa rzeczywiście pochodzi z etiopskich wyżyn – głównie z okolic Kaffy i Abisynii – skąd trafiła na Bliski Wschód, do Jemenu, gdzie zaczęto palić ziarna i doskonalić sposób parzenia. Istnieją też inne barwne opowieści – jedna z nich mówi o naturalnym pożarze w Abisynii, kiedy to spalone krzewy kawy wydzieliły silny aromat, który zwrócił uwagę ludzi na niezwykłą roślinę.

Brzmi trochę jak baśń? Może i tak, ale właśnie w ten sposób, krok po kroku, narodziła się tradycja, przy której dzisiaj wiele osób zaczyna swój dzień.

Kwiat kawy robusta (Wouter Hagens/domena publiczna).
Kwiat kawy robusta (Wouter Hagens/domena publiczna).

Rozprzestrzenianie się kawy na Bliskim Wschodzie i w Imperium Osmańskim

Uprawa i spożywanie kawy jako napoju zaczęły się między XIII a XV wiekiem na Półwyspie Arabskim (głównie w Jemenie, gdzie w XV wieku pojawiły się pierwsze plantacje i stamtąd ziarna ruszyły w dalszą drogę).

W kulturze arabskiej kawa szybko stała się symbolem gościnności i pretekstem do spotkań, a pierwsze kawiarnie – miejscami, które pełniły funkcję centrów wymiany myśli i życia towarzyskiego. Pierwsi, którzy kwestionowali zgodność napoju z prawem islamskim, byli uczonymi i duchownymi, ale szybko później docenili ją jako napój pobudzający umysł (oraz ciało) do pracy.


Reklama


W XVI wieku kawa rozpowszechniła się w Imperium Osmańskim; w Stambule powstały jedne z pierwszych kawiarni na świecie, które gromadziły poetów, filozofów i polityków. Dzięki kontaktom handlowym kawa z Jemenu i Bliskiego Wschodu trafiła do Europy, gdzie w XVII wieku zdobyła ogromną popularność.

Pierwsze przybycie kawy do Europy Zachodniej

Zaskoczenie może być spore, ale kawa do Europy Zachodniej trafiła już w XVI wieku – za sprawą handlowych kontaktów z Bliskim Wschodem i Imperium Osmańskim. Zasługa jest głównie Wenecjan, którzy pośredniczyli w handlu między światem islamu a Europą, a w 1554 roku w Konstantynopolu działała pierwsza znana na kontynencie kawiarnia.

Pochodząca z pierwszej połowy XVIII wieku rycina przedstawiająca ulicznego sprzedawcę kawy (domena publiczna).
Pochodząca z pierwszej połowy XVIII wieku rycina przedstawiająca ulicznego sprzedawcę kawy (domena publiczna).

Później poszło już szybko – w 1650 roku w Oksfordzie osmański Żyd Jakub otworzył pierwszą kawiarnię w Europie Zachodniej. We Francji takie lokale pojawiły się najpierw w Marsylii (około 1659 roku), a potem w Paryżu (1672) i to właśnie przez Francję kawa trafiła też do Niemiec – w Bremie kawiarnia działała już w 1673 roku.

Po odsieczy wiedeńskiej (1683) Jerzy Franciszek Kulczycki otworzył jedną z pierwszych kawiarni w Europie Środkowej. Zaskakujące, jak szybko zwyczaj picia kawy rozprzestrzenił się po całym kontynencie, prawda?


Reklama


Rozwój kawiarni w Europie

Tradycja kawiarniana zaczęła się na naszym kontynencie w Konstantynopolu, gdzie w 1554 roku otworzono pierwszą kawiarnię. Następnie, w 1645 roku, na placu św. Marka w Wenecji powstała pierwsza kawiarnia w tym mieście.

W Anglii pierwszą kawiarnię otworzył w 1652 roku w Oksfordzie imigrant ze Środkowego Wschodu Jakub. Angielskie kawiarnie szybko stały się miejscami spotkań intelektualistów, określanymi jako „uniwersytety za pensa.” We Francji pierwsze bary kawowe pojawiły się około 1659 roku w Marsylii, a w Paryżu zaczęto je zakładać od 1672 roku. Najsłynniejsza francuska kawiarnia, Café Procope, otworzyła się w 1686 roku i szybko stała się miejscem spotkań artystów i pisarzy.

W Wiedniu tradycję zapoczątkował Polak Jerzy Franciszek Kulczycki, który w 1685 roku założył kawiarnianą tawernę „Pod Błękitną Butelką.”


Reklama

Wielka historia, czyli…

Niesamowite opowieści, unikalne ilustracje, niewiarygodne fakty. Codzienna dawka historii.

Dowiedz się więcej

Dołącz do nas

Kamil Janicki

Historyk, pisarz i publicysta, redaktor naczelny WielkiejHISTORII. Autor książek takich, jak Pańszczyzna. Prawdziwa historia polskiego niewolnictwa, Wawel. Biografia, Warcholstwo czy Cywilizacja Słowian. Jego najnowsza książka to Życie w chłopskiej chacie (2024). Strona autora: KamilJanicki.pl.

Rafał Kuzak

Historyk, specjalista od dziejów przedwojennej Polski. Współzałożyciel portalu WielkaHISTORIA.pl. Autor kilkuset artykułów popularnonaukowych. Współautor książek Przedwojenna Polska w liczbach, Okupowana Polska w liczbach oraz Wielka Księga Armii Krajowej.

Wielkie historie w twojej skrzynce

Zapisz się, by dostawać najciekawsze informacje z przeszłości. Najlepsze artykuły, żadnego spamu.