Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?
Od jesieni 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności.
Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast.
Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
Aleksandra Zaprutko-Janicka – historyczka i dziennikarka. Współtwórczyni nagradzanych serwisów historycznych, autorka blisko tysiąca artykułów popularnonaukowych o historii i kilku książek, w tym Okupacji od kuchni, Piękna bez konserwantów i Dwudziestolecia od kuchni. Współautorka Okupowanej Polski w liczbach, Przedwojennej Polski w liczbach, Polskich triumfów. Publikowała w takich mediach jak Wielka Historia, Ciekawostki Historyczne, Twoja Historia, Onet, Fakt, Wirtualna Polska.