Najmodniejszy lokal Warszawy lat dwudziestych XX wieku. To tutaj bawiła się śmietanka towarzyska stolicy

Mieszcząca się przy ulicy Wierzbowej 9 „Oaza” w latach 20. XX wieku była najmodniejszym lokalem Warszawy. Bywali tam artyści, politycy oraz przedstawiciele wielkiego biznesu. Ekskluzywna restauracja i dancing zachwycała swoim wystrojem.

O tym, jak dokładnie wyglądały jej wnętrza pod koniec drugiej dekady XX wieku możemy się przekonać dzięki wydanemu w 1927 roku okolicznościowemu albumowi. Oto najciekawsze z umieszczonych w nim fotografii.

Najbardziej stylowy i modny lokal stolicy

Tak w drugiej połowie lat 20. prezentowało się wejście do najmodniejszego warszawskiego lokalu. Po zmroku gości przyciągał widoczny już z daleka neon.


Reklama


Na parterze szatnia i sala restauracyjna

Z szatni rozpościerał się widok na umieszczoną na parterze salę restauracyjną.

Wystrój „Oazy” był dziełem profesora Wincentego Drabika. Zaprojektował on wcześniej dekoracje wielu warszawskich teatrów. Ściany i sufit widocznej na zdjęciu sali restauracyjnej – jak pisano w okolicznościowym albumie – całe były „pokryte wspaniałą mozaiką barw w stylu zdobnictwa ludowego (motywy skrzyni krakowskiej)”.

I jeszcze jedno ujęcie sali restauracyjnej, w której od południa aż do północy podawano gościom głównie dania kuchni francuskiej. Później przenoszono się do mieszczącej się na pierwszym piętrze sali dancingowej.

Bufet i dyskretne gabinety


Reklama


A tutaj restauracyjny bufet.

Goście mieli do dyspozycji również luksusowe gabinety, gdzie urządzano „często przyjęcia prywatne, obiady oficjalne, bankiety itp.”.

Gabinety mieściły się zarówno na parterze, jak i na piętrze. Powyżej zdjęcie wnętrza kolejnego z nich.

Od września do czerwca czas na dancing

A oto schody prowadzące na piętro.


Reklama


Sala, w której od września aż do czerwca odbywały się dancingi. Jak przystało na lokal takiej klasy bawiącym się przygrywała złożona z najlepszych muzyków orkiestra.

Goście mieli do dyspozycji również tak zwany „Bar Amerykański”.

„Oaza” od kuchni

W albumie znalazły się także zdjęcia „Oazy” od zaplecza. Powyżej kuchnia, w której przygotowywano wykwintne dania serwowane w restauracji.


Reklama


A tutaj zapasy żywności „Oazy”.

Doskonale zaopatrzona piwniczka z alkoholami.

I jeszcze trochę butelek, których zawartość skończyła w kieliszkach zamożnych gości „Oazy”.

Na zakończenie jeden z plakatów zachęcających do odwiedzenia „Oazy”. Was by przekonał?

Przeczytajcie również o najmodniejszych kurortach przedwojennej Polski. Eleganckie, snobistyczne, szalenie popularne.


Reklama


Prawda o życiu naszych pradziadków

Bibliografia

  • Oaza 1922-1927, Warszawa 1927.
Autor
Rafał Kuzak
Dołącz do dyskusji

Jeśli nie chcesz, nie musisz podawać swojego adresu email, nazwy ani adresu strony www. Możesz komentować całkowicie anonimowo.


Reklama

Wielka historia, czyli…

Niesamowite opowieści, unikalne ilustracje, niewiarygodne fakty. Codzienna dawka historii.

Dowiedz się więcej

Kamil Janicki

Historyk, pisarz i publicysta, redaktor naczelny WielkiejHISTORII. Autor książek takich, jak Damy polskiego imperium, Pierwsze damy II Rzeczpospolitej, Epoka milczenia czy Damy złotego wieku. Jego najnowsza pozycja to Damy przeklęte. Kobiety, które pogrzebały Polskę (2019).

Rafał Kuzak

Historyk, specjalista od dziejów przedwojennej Polski, mitów i przekłamań. Współzałożyciel portalu WielkaHISTORIA.pl. Autor kilkuset artykułów popularnonaukowych. Współautor książek Przedwojenna Polska w liczbach oraz Wielka Księga Armii Krajowej. Zajmuje się również fotoedycją książek historycznych, przygotowywaniem indeksów i weryfikacją merytoryczną publikacji.

Aleksandra Zaprutko-Janicka

Historyczka i pisarka. Autorka książek poświęconych zaradności polskich kobiet w najtrudniejszych okresach naszych dziejów. W 2015 roku wydała „Okupację od kuchni”, a w 2017 – „Dwudziestolecie od kuchni”. Napisała też „Piękno bez konserwantów” (2016). Obecnie jest dziennikarką Interii.

Wielkie historie w twojej skrzynce

Zapisz się, by dostawać najciekawsze informacje z przeszłości. Najlepsze artykuły, żadnego spamu.

Drodzy Czytelnicy! Nasza strona (jak niemal wszystkie inne) wykorzystuje pliki cookies i podobne technologie, między innymi po to, by dostosowywać treści reklamowe do zainteresowań i preferencji użytkowników. Aby to robić, potrzebujemy Waszej zgody.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" lub zamykając to okno za pomocą przycisku "x" wyrażasz zgodę na przetwarzanie przez Ingens Media Sp. z o.o. oraz naszych zaufanych partnerów, twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i innych podobnych technologiach w celu marketingowym, obejmującym w szczególności wyświetlanie spersonalizowanych reklam.

Zgoda nie jest obowiązkowa. Możesz też w dowolnym momencie ją cofnąć. Szczegóły dotyczące naszej polityki prywatności, zakresu zgód, a także wycofania i niewyrażenia zgody znajdziesz w naszej polityce prywatności. Tam też znajdziesz informacje na temat zasad przetwarzania danych oraz twoich uprawnień z tym związanych.

Poprzez korzystanie z serwisu bez zmieniania ustawień prywatności w twojej przeglądarce internetowej wyrażasz zgodę na przechowywanie w Twoim urządzeniu końcowym plików cookies i innych podobnych technologii służących do dopasowywania.